Stránky

Nové VZN v praxi

Preveďme si to do praxe:

Hlavným zmyslom nového VZN o parkovaní malo byť prinesenie poriadku v parkovaní, najmä na sídliskách. Avšak ťažko možno hovoriť o poriadku ak sa žiadne nové miesta nepostavia. Či už zadarmo alebo za poplatok, stále nebude kde parkovať. Takže jedinou zmenou by bolo odľahčenie vrecák občanov.

Pred uvedením tejto verzie VZN sa pani primátorka i verný p. Kužma (i keď ťažko povedať kto bol komu verný resp. poddaný) sa s úsmevom na tvárach stretávali (2x) s občanmi aby o tomto novom znení VZN hovorili. Avšak dopadlo to zrejme inak ako v ich predstavách, lebo ľudia sa nedali opiť rožkom a pýtali sa, chceli vysvetlenia. Zvyčajnou odpoveďou bolo "hapkanie", zahováranie a nejasné odpovede. Dokument, ktorý priniesli ukázať ľuďom bol nekompletný, chýbali niektoré body v jednotlivých článkoch s odôvodnením, že sa na nich pracuje.

Čo ale z úst vtedajšieho viceprimátora vyšlo bolo uistenie, že pozemky sú určené, stavby vysúťažené, peniaze vyčlenené a na jar (2017) sa bude stavať nech sa deje čo sa deje, i keď nové VZN neprejde. A tých miest vraj bude dosť. Skutočne sme boli svedkami, že niekoľko parkovacích miest aj pribudlo, no postaviť 7 miest tam kde ich chýba 20 alebo i viac je viac ako nepostačujúce.
Dočkali sme sa aj zákazu parkovania pre vozidlá s dĺžkou nad 5m t.j. dodávky, čo musíme uznať bol skutočne dobrý ťah nakoľko na tento problém upozorňovalo veľa občanov a z časti to i pomohlo uvoľniť niekoľko parkovacích miest, avšak ani jeden z týchto krokov situáciu nevyriešil. Otázkou teda naďalej ostáva, kde sú tie vysúťažené parkovacie miesta?

Ak budú vozidlá so zaplatenou úhradou za dočasné parkovanie a rezidentské vozidlá mať zdieľané parkovacie miesta, aj so zaplatenou rezidentskou kartou nebudete mať pri svojom bydlisku kde parkovať!

Krátkodobí návštevníci, ktorí nie sú skutočnou príčinou zlého stavu budú platiť ZA NIČ v podstate všade.

Aká bude cena rezidentskej karty? Aj keby to bolo ohlasované 1 Euro, nie je to cena rezidentskej karty, čo nás má trápiť, ale cena ktorú zaplatíme za dočasné parkovanie všade mimo svojho bydliska a náklady spojené s prevádzkou systému plateného parkovania.
Ak si vezmeme, že spoplatnené parkovanie v zónach č. 1 - č. 17 (sídliská) má byť nepretržité 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a maximálnej dennej sadzbe za parkovanie 1 Euro,  sa jedná pre rodiny s viac ako jedným autom (veľké rodiny; rodičia + dospelé dieťa) o likvidačných 365 Eur ročne.

A opäť pripomíname - ZA NIČ na oplátku.

Preto je v prvopočiatku dôležité odmietnuť spoplatnený systém parkovania. Neprinesie občanom ani jediné parkovacie miesto navyše a ako to už v dnešnom svete chodí, ak poľavíme, lacnejšie už to nebude. Ak raz začneme platiť, určite to o rok nebude ani lacnejšie ani zadarmo. Náklady predsa každoročne môžu ísť jedine hore.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára